? Crne Lokve

kocerin.info

sirokibrijeg.ba

kocerin.ba

vladazzh.com

www.medjugorje.hr

sirokibrig.com

jabuka.tv

hercegbosna.org

hrvatibh.com

domovinskirat.hr

abcportal.info

pobijeni.info

franjevci-siroki-brijeg.info

hrsvijet.net

- Popis poginulih i nestalih     - Radovi 2014.    - Dokumenti    - Foto makete spomenika

- Uplate i donacije za gradnju spomenika     - Radovi 2011, 2012, 2013.

 

"NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO “


 

 

CRNE LOKVE

IZGRAĐEN SPOMENIK POGINULIM I NESTALIM U SVIM RATOVIMA

 I.SVJETSKOM RATU, II.SVJETSKOM RATU I PORAĆU I DOMOVINSKOM RATU

Poštovani-a !

Izgrađen je spomenik svim poginulim i nestalim Crnolokvanima u 1. i 2. svjetskom ratu i poraću i Domovinskom ratu. Spomenik je svečano otkriven i blagoslovljen 9. kolovoza 2014. godine uz nazočnost više od 1000 Crnolokvana i njihovih gostiju.

Zahvaljujući  pomoći-donacijama mještana, raseljenih Crnolokvana, prijatelja Crnolokvana, dobrih ljudi, Vladi Republike Hrvatske, Vladi županije Zapadnohercegovačke, Gradu Širokom Brijegu, rudnicime boksita Široki brijeg i drugim donatorima (poimenična imena donatora) i Božjom providnošću projekt je realiziran za 3 godine.

Spomenik je izgrađen u centru sela kod osnovne škole Crne Lokve, na zemljištu koje je u tu svrhu darovao Grad Široki Brijeg.

Na spomeniku su ispisana imena 103 osobe koje su poginule i nestale I. svjetski rat: 9 poginulih i nestalih; II. svjetski rat sa poraćem 86 osoba (od toga 50 nestalih); Domovinski rat 8 osoba (1 nestali).

Osjećali smo se dužnima izgraditi dostojno spomen obilježje svim poginulim i nestalim iz spomenutih ratova, kako bi dali počast njihovoj žrtvi i zadržali ih i dalje u našem sjećanju (Svetom misom, molitvom i paljenjem svijeća). Oni su svoje živote nesebično položili za Katoličku vjeru, svoj Hrvatski narod i Hrvatsku domovinu. Želimo njihovu žrtvu dostojno vrednovati, zajedno sa mnogima, koji su nakon njihove smrti ili nestanka ostali ucviljeni i siroti (detaljnije o tome pročitajte na našim stranicama. 

 Idejno riješenje spomenika u obliku križa izradio je akademski slikar Anđelko Mikulić, koji je već postao prepoznatljiv po svojim umjetničkim riješenjima. Spomenik je izrađen iz kamenih gromada domaćeg hercegovačkog kamena iz Posušja lokacija Osoje, sa središnjim križem i dvije pokrajne kamene ploče, na kojima su ispisana imena poginulih i nestalih sa Hrvatskim grbom i pleterom kao nacionalnim simbolima. Dimenzije spomenika su: Križ visine 256 cm, širine 100 cm u podnožju i 150 cm u vrhu, debljine 50 cm. Kamene ploče: Visina 170 cm, širina 100 cm i debljina 50 cm.

 

Uz srdačan i lijep pozdrav želimo vam obilje Božjeg blagoslova!

 

Za udrugu „Crnolokvani“ i MZ Crne Lokve: Predsjednik udruge –Mladen Galić, dopredsjednik udruge –Vjekoslav Galić, dopredsjednik udruge –Ferdo Galić, predsjednik Skupštine udruge –Jozo Galić, tajnik udruge –Dragan Galić, Predsjednik MZ Crne Lokve Ferdo Galić.

 

Crne Lokve, 09. kolovoz 2014.

 

 

 MG

Poruka sinovima i kćerima

"Ako Vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti, mi ćemo ga držati."


Potpis: Vaši pradjedovi