? Crne Lokve

kocerin.info

sirokibrijeg.ba

kocerin.ba

vladazzh.com

www.medjugorje.hr

sirokibrig.com

jabuka.tv

hercegbosna.org

hrvatibh.com

domovinskirat.hr

abcportal.info

pobijeni.info

franjevci-siroki-brijeg.info

hrsvijet.net

 
 
U CRNIM LOKVAMA
Fra Jurica Galić podrijetlom Crnolokvanin slavio mladu misu u Crnim Lokvama
Fra Jurica Galić podrijetlom Crnolokvanin slavio mladu misu u Crnim Lokvama
 
 
 
 

U subotu, 6. kolovoza kod spomen obilježja svim poginulim i nestalim u Crnim Lokvama mladu misu služio je fra Jurica Galić podrijetlom Crnolokvanin. Fra Jurica Galić je iz Novih Mihaljevaca i član je redovničke zajednice franjevaca trećoredaca glagoljaša.

Na početku misnog slavlje nazočne je pozdravio kočerinski župnik fra Mario Knezović. Propovijedao je mladomisnik fra Jurica koji je istaknuo svoju radost što se nalazi na svetom mjestu gdje je postavljeno spomen obilježje za 103 Crnolokvanina stradalih u posljednja tri rata, te izrazio svoje zadovoljstvo što baš na dan 'Oluje' veličanstvene pobjedu hrvatske vojske od prije 21 godinu slavi misu na mjestu odakle vuče svoje korijene.

Program je unatoč vjetru i kiši koja je padala cijeli dan nastavljen tradicionalnim druženjem Crnolokvana i njihovih gostiju uz zakusku i prigodni kulturni program.

Uzor mladomisnika fra Jurice je blaženik Alojzije Stepinac i iz toga razloga je i uzeo njegovo geslo kao svoje mladomisničko geslo "U tebe se Gospodine uzdam".
Fra Jurica Galić je u požeškoj katedrali 10. srpnja služio svoju prvu mladu svetu misu.

 Izvorni članak http://abcportal.info/clanak/fra-jurica-galic-podrijetlom-crnolokvanin-slavio-mladu-misu-u-crnim-lokvama

 

U CRNIM LOKVAMA KOD ŠIROKOG BRIJEGA PARTIZANI DESETKOVALI STANOVNIŠTVO 87 HRVATA LIKVIDIRANO

crne-lokve-08091614    U Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega partizani su pobili 87 Hrvata od čega se njih 57 vode kao nestali čija tijela su rasuta diljem Križnog puta najvećeg stratišta Hrvatskog naroda. Komunističkim dobro poznatim žargonom kojem su nas učili u školama rekli bi “odnio ih je vihor rata”. Njihove majke i očevi  nikada nisu duši smiraj našli, nikada svoje sinove pokopali nisu niti su se mogli pomoliti nad grobom sina nit suzu pustit nad istim…

Najveće demografske gubitke selo Crne Lokve su imale za vrijeme i nakon II. Sv.rata kada je poginulo i nestalo na Križnom putu i Bleiburgu 87 mještana. S obzirom na broj stanovnika u periodu 2. Sv. Rata može se reći da je tada selo desetkovano, što se posljedice vuku do današnjih dana.

putkriza6Na spomeniku u Crnim Lokvama kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Na spomeniku su ispisana imena 103 osobe. U Prvom svjetskom ratu živote je izgubilo osam mještana, Drugi svjetski rat i poraće odnijeli su 87  Hrvatskih života koje su pobili partizani, a u Domovinskom ratu ovo je mjesto dalo još osam žrtava.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a,  istaknuo je kako “živimo u vremenu kad nas se poziva da zaboravimo prošlost a gubitak pamćenja jednak je gubitku postojanja“.

Ako je uopće umjesno uspoređivati zločine, onda recimo da je jugoslavenska inačica komunizma s ljudskim licem, kako su joj tepali, bila krvoločnija prema vjernicima od njemačkog nacionalsocijalizma.

putkriza5

 
 
 

 

 

Izvorni članak https://komunistickizlocini.net/2016/03/20/u-crnim-lokvama-kod-sirokog-brijega-partizani-desetkovali-stanovnistvo-87-hrvata-likvidirano/

Put križa mladih s puno dojmova i duše

nedjelja, 29. ožujak 2015. 12:08

altU subotu, 28. ožujka, održan je hodočasnički Put križa mladih iz župe Kočerin. Mladi su uz razmatanje postaja križnoga puta i molitvu pješačili od Ljubotića do Crnih Lokava. Voditelj je bio fra Mario Knezović, a mladi su nosili križ i molili uz križne postaje. Hod je trajao dva i pol sata. Po dolasku u Crne Lokve slavljena je Sveta misa.

 Fra Mario je u propovijedi govorio o odnosu Isusa prema mladima. Mladenački zanos da se slijede Isusa postoji ali moramo na tom putu nasljedovanja poslušati Isusove riječi da nam „jedno nedostaje“. To jedno su zemaljske navezanosti koje nam se nametljivo nameću kao smisao lagodnoga života, karijerizma i slave, a to je zapravo zamka koje se moramo osloboditi kako bi pronašli onaj istinski radosni smisao u Bogu, poručio je fra Mario.

Nakon misnoga slavlja mladi su se s okupljenim mještanima uputili do spomenika hrvatskim braniteljima i stradalnicima u ratovima koji su prošle godine podigli Crnolokvani. Tu je izrečena molitva za poginule i zapjevana domoljubna pjesma. Na kraju ovoga programa bio je ručak koji su mještani Crnih Lokava priredili za sve okupljene, a njih je bilo oko 300. Vidno nadahnuti molitvom i međusobnim druženjem mladi su se vratili svojim kućama u subotnje popodne. 

Članak prenešen sa stranice www.kocerin.info

 

http://www.glas-koncila.hr/index.php

Svečano otkriven spomenik u Crnim Lokvama


U subotu je u Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega upriličen blagoslov i svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata.


Crnolokvani su ovo spomen obilježje podignuli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka, uz svesrdnu pomoć mnogih donatora - Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki, pojedinaca... – istaknuo je Mladen Galić, predsjednik Udruge Crnolokvani u svome obraćanju.

Na velebnom spomeniku kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od I. svjetskog rata, Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem Domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 103 mještana ovog mjesta, dok se za 57 mještana ne zna za grob i vode se kao nestali.

Spomenik su otkrili rodbina žrtava, te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan Vukovarsko-srijemske županije, koji je na otkrivanju spomenika bio i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja fra Miljenko Mića Stojić.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, je tijekom svog obraćanja istaknuo kako “živimo u vremenu kad nas se poziva da zaboravimo prošlost a gubitak pamćenja jednak je gubitku postojanja“.

-Ovaj spomenik je naš sveti registar povijesti, ovaj spomenik je otvoreni udžbenik koji se neće moći prekrajati intervencijama zagovornika zaborava. Zaborav je neprijatelj budućnosti. Ovaj nam spomenik pomaže savladati toga neprijatelja. Postavljajući spomenik žrtvama triju ratova prošloga stoljeća, mi ostvarujemo kozmičko jedinsto s njima; moleći se pred njihovim imenima, mi budimo kršćansku svijest o tome da su njihovi životi - bilo da su nasilno okončani u kolijevci ili u  kasnoj životnoj dobi - podjednako cjelovito Božje djelo - istaknuo je Ćosić.

Božo Galić, potpredsjednik HDZ-a i župan vukovarsko-srijemski kazao je kako mu je veoma teško govoriti s pogledom na rodnu kuću u Crnim Lokvama, iz koje je njegova obitelj odselila pedesetih godina prošlog stoljeća.

Odajući priznanja palim hrvatskim braniteljima u Republici Hrvatskoj davno sam se uvjerio da su ista prezimena na tim spomenicima i na ovom u Crnim Lokvama.  Prezimena Brekalo, Galić, Soldo, Kvesić, i druga nalaze se i na spomenicima u Republici Hrvatskoj, što pokazuje da je riječ o istom narodu - kazao je Galić, dodavši kako će institucije Republike Hrvatske kao članice Europske unije pomoći BiH na putu prema euroatlantskim integracijama ali samo pod uvjetom ukoliko ta država bude ravnopravna zajednica tri njezina konstitutivna naroda.

Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je koncelebrirana sveta misa kod spomen obilježja, koju je predvodio fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkaljsku biskupiju i vicepostulator Vicepostulature „fra Leo Petrović i 65 subraće“ .

Ako je uopće umjesno uspoređivati zločine, onda recimo da je jugoslavenska inačica komunizma s ljudskim licem, kako su joj tepali, bila krvoločnija prema vjernicima od njemačkog nacionalsocijalizma. Tako je nacionalsocijalizam ubio 220 crkvenih službenika, dok ih je zločinac Drug Tito ubio preko 500. Čak je i Albanija bila blaža, ubila ih je »samo« 67. A kada se govori o masovnim grobnicama onda se računa da ih je u Hrvatskoj preko 800, u BiH je to još teško istražiti. Očita je, dakle, zločinačka narav jugoslavenskog komunizma – istaknuo je tijekom propovjedi fra Miljenko-Mića Stojić.


Nakon sv. mise i svečanosti otkrivanja spomenika i polaganja vijenaca organizatori su priredili prigodni domjenak i bogat kulturno-zabavni program. Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovim prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima u kojem je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojima je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i božju blizinu.

Inače, samoj svečanosti nazočili su i brojni uglednici iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, među njima predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek, tajnik HDZ-ovog Odbora za obrazovanje Tomislav Đonlić, general Ljubo Ćesić Rojs, Dario Kordić, Žana Ćorić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Pavo Šljivić, te predstavnici županijskih i općinskih institucija u BiH.

U kulturno-zabavnom programu su sudjelovali Kulturno-umjetnička društva 'Kočerin', 'Aladinići', 'Brda', 'Ganga', te klapa Dobrkovići i brojne druge skupine.

D. Šimić

Foto: Drago Martinović

Izvorni članak na linku ispod

http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=33324:sveano-otkriven-spomenik-u-crnim-lokvama&catid=24:bih-vijesti&Itemid=100

 
SVEČANO BLAGOSLOVLJEN I OTKRIVEN SPOMENIK POGINULIMA U CRNIM LOKVAMA
 
Nedjelja, 10. kolovoza 2014. |
   
 
 

Crne lokve, 10. kolovoza 2014. (D. Šimić / hrsvijet.net) – Jučer, u subotu 9. kolovoza, u Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega upriličen je blagoslov i svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. »Crnolokvani su ovo spomen obilježje podigli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka, uz svesrdnu pomoć mnogih donatora – Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki, pojedinaca...«, istaknuo je Mladen Galić, predsjednik Udruge Crnolokvani u svome obraćanju.

Na velebnom spomeniku, kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić, ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Prvog svjetskog rata, Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem Domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 103 mještana ovog mjesta. Za 57 mještana ne zna se za grob i vode se kao nestali.

Spomenik su otkrili rodbina žrtava te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan Vukovarsko-srijemske županije koji je na otkrivanju spomenika bio i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja fra Miljenko Stojić.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, tijekom svog obraćanja istaknuo je kako »živimo u vremenu kad nas se poziva da zaboravimo prošlost, a gubitak pamćenja jednak je gubitku postojanja«. Zaključio je kako je »zaborav veliki neprijatelj budućnosti«.

Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan vukovarsko-srijemski kazao je kako mu je veoma teško govoriti s pogledom na rodnu kuću u Crnim Lokvama iz koje je njegova obitelj odselila pedesetih godina prošlog stoljeća. »Odajući priznanja palim hrvatskim braniteljima u Republici Hrvatskoj davno sam se uvjerio da su ista prezimena na tim spomenicima i na ovom u Crnim Lokvama. Prezimena Brekalo, Galić, Soldo, Kvesić i druga nalaze se i na spomenicima u Republici Hrvatskoj, što pokazuje da je riječ o istom narodu«, kazao je Galić. Doda je kako će institucije Republike Hrvatske kao članice Europske unije pomoći BiH na putu prema euroatlantskim integracijama, ali samo pod uvjetom da ta država bude ravnopravna zajednica tri njezina konstitutivna naroda.

Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je suslavljena sveta misa kod spomen obilježja koju je predvodio fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju te vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. »Ako je uopće umjesno uspoređivati zločine, onda recimo da je jugoslavenska inačica komunizma s ljudskim licem, kako su joj tepali, bila krvoločnija prema vjernicima od njemačkog nacionalsocijalizma. Tako je nacionalsocijalizam ubio 220 crkvenih službenika, dok ih je zločinac Drug Tito ubio preko 500. Čak je i Albanija bila blaža, ubila ih je "samo" 67. A kada se govori o masovnim grobnicama onda se računa da ih je u Hrvatskoj preko 800, u BiH je to još teško istražiti. Očita je, dakle, zločinačka narav jugoslavenskog komunizma«, istaknuo je tijekom propovijedi fra Miljenko Stojić.

Nakon sv. mise i svečanosti otkrivanja spomenika i polaganja vijenaca organizatori su priredili prigodni domjenak i bogat kulturno-zabavni program.

Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovih prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima. U njemu je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojemu je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i Božju blizinu.

Inače, samoj svečanosti nazočili su i brojni uglednici iz BiH i Hrvatske. Među njima predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović, glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek, tajnik HDZ-ovog Odbora za obrazovanje Tomislav Đonlić, general Ljubo Ćesić Rojs, Žana Ćorić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Pavo Šljivić te predstavnici županijskih i općinskih institucija u BiH.

U kulturno-zabavnom programu sudjelovali su kulturno-umjetnička društva »Kočerin«, »Aladinići«, »Brda«, »Ganga«, zatim klapa Dobrkovići te brojne druge skupine.

Izvorni članak na linku ispod

http://www.pobijeni.info/naslovnica/clanak/611

 

U CRNIM LOKVAMA OTKRIVEN SPOMENIK SVIM ŽRTVAMA 1. i 2. SVJETSKOG RATA I PORAĆA I DOMOVINSKOG RATA

crne_lokve_spomenik_otkrivanjeKod škole u Crnim Lokvama upriličeno je svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća, te Domovinskog rata. Crnolokvani su ovaj spomenik podignuli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve.

Spomenik su otkrili rodbina žrtava, te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić župan Vukovarsko-srijemske županije koji je porijeklom iz Crnih Lokava.

Na spomeniku kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Na spomeniku su ispisana imena 103 osobe. U Prvom svjetskom ratu živote je izgubilo osam mještana, Drugi svjetski rat i poraće odnijeli su 87 života, a u Domovinskom ratu ovo je  mjesto dalo osam žrtava.

Podizanje ovog spomenika u Crnim Lokvama potpomogli su Vlada Republike Hrvatske, Grad Široki Brijeg, Županija Zapadnohercegovačka, vjerske institucije, udruge, tvrtke i mnogi dobročinitelji. Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, dok se nazočnima obratio i fra Mario Knezović, župnik župe Kočerin kojoj pripadaju Crne Lokve.

Prigodne pozdravne govore tijekom svečanosti otkrivanja spomenika održali su Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Mladen Galić, predsjednik udruge „Crnolokvani“, te Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije. Kod spomen obilježja su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Nakon svečanosti otkrivanja spomenika organizatori (Udruga Crnolokvani i MZ Crne Lokve) su priredili domjenak i bogat kulturno-zabavni program. Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovim prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima u kojem je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojima je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i božju blizinu. U kulturno-zabavnom programu su sudjelovali Kulturno-umjetnička društva 'Kočerin', 'Aladinići', 'Brda', 'Ganga', te klapa Dobrkovići i brojne gangaške skupine i guslari.

crne_lokve_spomenik_otkrivanje

crne_lokve_spomenik1

crne_lokve1

crne_lokve_ured

crne_lokve_folklor

crne_lokve_kordic

DSC_3218

Izvorni članak na linku ispod

http://www.kocerin.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1435:u-crnim-lokvama-otkriven-spomenik-svim-rtvama-1-i-2-svjetskog-rata-i-poraa-i-domovinskog-rata-&catid=5:slajd&Itemid=38

 

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/u-crnim-lokvama-otkriven-spomenik-zrtvama-rata-dario-kordic-odrzao-govor-prozet-vjerskim-osjecajima-15202.html

Subota, 9. kolovoza 2014.

U CRNIM LOKVAMA OTKRIVEN SPOMENIK SVIM ŽRTVAMA 1. i 2. SVJETSKOG RATA I PORAĆA I DOMOVINSKOG RATA

U CRNIM LOKVAMA OTKRIVEN SPOMENIK SVIM ŽRTVAMA 1. i 2. SVJETSKOG RATA I PORAĆA I DOMOVINSKOG RATA

Kod škole u Crnim Lokvama upriličeno je svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća, te Domovinskog rata.

Crnolokvani su ovaj spomenik podignuli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve. Spomenik su otkrili rodbina žrtava, te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić župan Vukovarsko-srijemske županije koji je porijeklom iz Crnih Lokava. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio fra Miljenko Mića Stojić, predvoditelj misnog slavlja.

Na spomeniku kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Na spomeniku su ispisana imena 103 osobe. U Prvom svjetskom ratu živote je izgubilo osam mještana, Drugi svjetski rat i poraće odnijeli su 87 života, a u Domovinskom ratu ovo je  mjesto dalo osam žrtava.

Podizanje ovog spomenika u Crnim Lokvama potpomogli su Vlada Republike Hrvatske, Grad Široki Brijeg, Županija Zapadnohercegovačka, vjerske institucije, udruge, tvrtke i mnogi dobročinitelji. Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, dok se nazočnima obratio i fra Mario Knezović, župnik župe Kočerin kojoj pripadaju Crne Lokve.

Prigodne pozdravne govore tijekom svečanosti otkrivanja spomenika održali su Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Mladen Galić, predsjednik udruge „Crnolokvani“, te Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije. Kod spomen obilježja su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Nakon svečanosti otkrivanja spomenika organizatori (Udruga Crnolokvani i MZ Crne Lokve) su priredili domjenak i bogat kulturno-zabavni program. Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovim prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima u kojem je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojima je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i božju blizinu. U kulturno-zabavnom programu su sudjelovali Kulturno-umjetnička društva 'Kočerin', 'Aladinići', 'Brda', 'Ganga', te klapa Dobrkovići i brojne gangaške skupine i guslari.

Izvorni članak na linku ispod

http://www.sirokibrijeg.ba/index.php/vijesti/302-u-crnim-lokvama-otkriven-spomenik-svim-zrtvama-1-i-2-svjetskog-rata-i-poraca-i-domovinskog-rata

 

FOTO: Crne Lokve dobile spomenik braniteljima i stradalima

subota, 09. kolovoz 2014. 20:29

PDF Ispis E-mail

altU subotu, 9. kolovoza, u Crnim Lokvama je otkriven i blagoslovljen spomenik za poginule iz Prvoga i Drugoga svjetskoga rata i Domovinskoga rata. Ukupno je na spomeniku ispisano 103. stradalih. Slavlje je započelo Svetom misom koju je predvodio fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator. Prigodni govor je održao fra Mario Knezović, župnik. Na misi su pjevale djevojke koje su podrijetlom iz Crnih Lokava.

Nakon misnoga slavlja bio je prigodni program kod spomenika koji je blagoslovljen. Pozdrav je uputio Mladen Galić u ime organizatora. Kod spomenika je pjevala klapa Dobrkovići. Ovom događaju su nazočili brojni uglednici od kojih izdvajamo Darija Kordića koji je održao i govor.

Velebno slavlje je nastavljeno uz kulturno-zabavni program i druženje uz hranu i piće. Sve je dobro organizirano i svakako treba otići i vidjeti spomenik u Crnim Lokvama. 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

alt

alt

Izvorni članak na linku ispod

http://www.kocerin.info/index.php?option=com_content&view=article&id=1907:crne-lokve-dobile-spomenik-braniteljima-i-stradalima

 

Svečano blagoslovljen i otkriven spomenik poginulima u Crnim Lokvama
Široki Brijeg
OBJAVA: Nedjelja, 10. kolovoza 2014. 22:01
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: M.M.
Svečano blagoslovljen i otkriven spomenik poginulima u Crnim Lokvama

U Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega protekle je subote upriličen blagoslov i svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata.

- Crnolokvani su ovo spomen obilježje podigli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka, uz svesrdnu pomoć mnogih donatora – Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki, pojedinaca...'', istaknuo je Mladen Galić, predsjednik Udruge Crnolokvani u svome obraćanju.

Na velebnom spomeniku, kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić, ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Prvog svjetskog rata, Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem Domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 103 mještana ovog mjesta. Za 57 mještana ne zna se za grob i vode se kao nestali.

Spomenik su otkrili rodbina žrtava te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan Vukovarsko-srijemske županije koji je na otkrivanju spomenika bio i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja fra Miljenko Stojić.

Nakon sv. mise i svečanosti otkrivanja spomenika i polaganja vijenaca organizatori su priredili prigodni domjenak i bogat kulturno-zabavni program.

Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovih prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima. U njemu je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojemu je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i Božju blizinu.

Inače, samoj svečanosti nazočili su i brojni uglednici iz BiH i Hrvatske. Među njima predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović, glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek, tajnik HDZ-ovog Odbora za obrazovanje Tomislav Đonlić, general Ljubo Ćesić Rojs, Žana Ćorić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Pavo Šljivić te predstavnici županijskih i općinskih institucija u BiH.

U kulturno-zabavnom programu sudjelovali su kulturno-umjetnička društva ''Kočerin'', ''Aladinići'', ''Brda'', ''Ganga'', zatim klapa Dobrkovići te brojne druge skupine.

Izvorni članak na linku ispod

http://bljesak.info/rubrika/kultura/clanak/svecano-blagoslovljen-i-otkriven-spomenik-poginulima-u-crnim-lokvama/92995

 

Crne Lokve: Otkriven spomenik žrtvama triju ratova

Izaslanstvo HDZ-a predvođeno potpredsjednikom Božom Galićem, predsjednikom Kluba utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“ (i Odbora za Hrvate u BiH) Milanom Kovačem te tajnikom Odbora za branitelje Josipom Vidovićem položilo je u Crnim Lokvama kod Širokog Brijega, vijenac pred blagoslovljenim i otkrivenim spomen-obilježjem mještanima koji su poginuli ili nestali u dvama svjetskim ratovima te u Domovinskom ratu.

Od ukupno 103 stradala Crnolokvana, 9 je poginulo u Prvome svjetskom ratu, 86 u Drugome i poraću, a 8 u Domovinskom. Za 57 mještana ne zna se gdje im je grob te se vode kao nestali.

HDZ Crne lokve 1 HDZ Crne lokve 2 HDZ Crne lokve

Spomenik, rad akademskog slikara Anđelka Mikulića, podigli su mještani i iseljeni Crnolokvani uz svesrdnu pomoć mnogih donatora – Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki, pojedinaca… a otkrili su ga članovi obitelji stradalih zajedno s predsjednikom Vlade Zapadno-hercegovačke županije Zdenkom Ćosićem, gradonačelnikom Širokog Brijega Mirom Kraljevićem te Božom Galićem, inače vukovarsko-srijemskim županom koji je i sam rođen u Crnim Lokvama. Svetu misu služio je fra Miljenko Stojić.

Izvor: narod.hr/hdz

Izvorni članak na linku ispod

http://narod.hr/hrvatska/crne-lokve-otkriven-spomenik-zrtvama-triju-ratova/

 

Otkriven spomenik u Crnim Lokvama

ŠIROKI BRIJEG - U Crnim Lokvama danas (subota) svečano je otkriven spomenik svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. Na spomeniku, kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić, ispisana su imena ubijenih i nestalih Crnolokvana na raznim stratištima. Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je koncelebrirana sveta misa kod spomen obilježja, koju je predvodio fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, a nazočnima se obratio i fra Mario Knezović, župnik župe Kočerin kojoj pripadaju Crne Lokve. Prigodne pozdravne govore tijekom ceremonije otkrivanja spomenika održali su Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade  Zapadnohercegovačke župnije, Mladen Galić, predsjednik udruge „Crnolokvani“ i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, podrijetlom iz Crnih Lokava.

Izvorni članak na linku ispod

http://www.radiosirokibrijeg.com/Drustvo/otkriven-spomenik-u-crnim-lokvama.html

 

Vijesti - ZHŽ  //  Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2014

U subotu, 9. kolovoza u Crnim Lokvama, svečano je otkriven spomenik svim poginulim iz 1. i 2. svjetskog rata i poraća, te žrtvama Domovinskog rata iz Crnih Lokava. Program otkrivanja spomenika započeo je Svetom Misom koju je predvodio fra Miljenko Stojić uz koncelebraciju 6 svećenika. Fra Miljenko se u svojoj propovijedi osvrnuo na nemile događaje koji su se desili u poraću Drugog svjetskog rata.

Nakon mise, svi nazočni su se uputili na plato ispred spomenika gdje su bili upriličeni govori i sama ceremonija otkrivanja spomenika. Djeca poredana u koloni po dvoje simbolično su nosili 103 svijeće u znak na 103 žrtave, u znak 103 imena ispisanih na spomeniku.

Voditelj programa je bio Marinko Karačić. Prigodnim govorima svima nazočnima su se obratili Mladen Galić, predsjednik udruge „Crnolokvani“, Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, Zdenko Ćosić, predsjednik vlade ŽZH, Bože Galić, župan vukovarsko-srijemski.

Spomenik su otkrili djeca i braća od poginulih iz 1. i 2. svjetskog i Domovinskog rata. Spomenik je blagoslovio fra Miljenko Stojić, a nakon blagoslova položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Nakon službenog dijela otkrivanja spomenika svi su se uputili u obližnje šatore na okrijepu.

U glazbenom dijelu programa su nastupili Klapa Dobrkovići, mnogi guslari, no veliku pozornost je svojim govorom prožetim vjerskim osjećajima privukao Dario Kordić.

Fešta u obližnjim šatorima se nastavila do kasno u noć. Samo idejno rješenje i izgled spomenika je osmislio akademski kipar Anđelko Mikulić, dok je novac za izgradnju spomenika dobiven raznim donacijama i novčanim prilozima Crnolokvana.
“Spomenik podižu mještani i raseljeni Crnolokvani u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka. Svi koji se nalaze na popisu ovog spomenika ubijeni su i nestali na raznim stratištima od Bleiburga, Križnih puteva, mnogih stratišta diljem domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama.“- natpis je koji stoji na poleđini desne ploče spomenika.

 

Mario Knezović/Boboska.info
FOTO: Milan Tomas, Ivan Ramić

Izvorni članak na linku ispod

http://www.boboska.com/zh/6741-u-crnim-lokvama-sveano-je-otkriven-spomenik-svim-poginulim-iz-1-i-2-svjetskog-rata-i-poraa-te-rtvama-domovinskog-rata

 

Crne Lokve: Otkriven spomenik žrtvama triju ratova

 

Izaslanstvo HDZ-a - predvođeno potpredsjednikom Božom Galićem, predsjednikom Kluba utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“ (i Odbora za Hrvate u BiH) Milanom Kovačem te tajnikom Odbora za branitelje Josipom Vidovićem - položilo je u Crnim Lokvama (kod Širokog Brijega) vijenac pred danas blagoslovljenim i otkrivenim spomen-obilježjem mještanima koji su poginuli ili nestali u dvama svjetskim ratovima te u Domovinskom ratu. 

103 stradala Crnolokvana

Od ukupno 103 stradala Crnolokvana - čija su imena ispisana na spomeniku podignutom njima u čast, slavu i sjećanje - 9 je poginulo u Prvome svjetskom ratu, 86 u Drugome i poraću, a 8 u Domovinskom. Za 57 mještana ne zna se gdje im je grob te se vode kao nestali.

Spomenik, rad akademskog slikara Anđelka Mikulića, podigli su mještani i iseljeni Crnolokvani uz svesrdnu pomoć mnogih donatora - Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki, pojedinaca... a otkrili su ga članovi obitelji stradalih zajedno s predsjednikom Vlade Zapadno-hercegovačke županije Zdenkom Ćosićem, gradonačelnikom Širokog Brijega Mirom Kraljevićem te Božom Galićem, inače vukovarsko-srijemskim županom koji je i sam rođen u Crnim Lokvama. Svetu misu služio je fra Miljenko Stojić.

Izvorni članak na linku ispod

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/crne-lokve-otkriven-spomenik-zrtvama-triju-ratova

 

Svečano blagoslovljen i otkriven spomenik poginulima u Crnim Lokvama

Napisao/la Akademija-Art on .

lokve

Jučer, 9. kolovoza, u Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega upriličen je blagoslov i svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. »Crnolokvani su ovo spomen obilježje podigli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka, uz svesrdnu pomoć mnogih donatora – Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki, pojedinaca...«, istaknuo je Mladen Galić, predsjednik Udruge Crnolokvani u svome obraćanju.

Na velebnom spomeniku, kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić, ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Prvog svjetskog rata, Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem Domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 103 mještana ovog mjesta. Za 57 mještana ne zna se za grob i vode se kao nestali.

Spomenik su otkrili rodbina žrtava te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan Vukovarsko-srijemske županije koji je na otkrivanju spomenika bio i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja fra Miljenko Stojić.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, tijekom svog obraćanja istaknuo je kako »živimo u vremenu kad nas se poziva da zaboravimo prošlost, a gubitak pamćenja jednak je gubitku postojanja«. Zaključio je kako je »zaborav veliki neprijatelj budućnosti«.

Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan vukovarsko-srijemski kazao je kako mu je veoma teško govoriti s pogledom na rodnu kuću u Crnim Lokvama iz koje je njegova obitelj odselila pedesetih godina prošlog stoljeća. »Odajući priznanja palim hrvatskim braniteljima u Republici Hrvatskoj davno sam se uvjerio da su ista prezimena na tim spomenicima i na ovom u Crnim Lokvama. Prezimena Brekalo, Galić, Soldo, Kvesić i druga nalaze se i na spomenicima u Republici Hrvatskoj, što pokazuje da je riječ o istom narodu«, kazao je Galić. Doda je kako će institucije Republike Hrvatske kao članice Europske unije pomoći BiH na putu prema euroatlantskim integracijama, ali samo pod uvjetom da ta država bude ravnopravna zajednica tri njezina konstitutivna naroda.

Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je suslavljena sveta misa kod spomen obilježja koju je predvodio fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju te vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. »Ako je uopće umjesno uspoređivati zločine, onda recimo da je jugoslavenska inačica komunizma s ljudskim licem, kako su joj tepali, bila krvoločnija prema vjernicima od njemačkog nacionalsocijalizma. Tako je nacionalsocijalizam ubio 220 crkvenih službenika, dok ih je zločinac Drug Tito ubio preko 500. Čak je i Albanija bila blaža, ubila ih je "samo" 67. A kada se govori o masovnim grobnicama onda se računa da ih je u Hrvatskoj preko 800, u BiH je to još teško istražiti. Očita je, dakle, zločinačka narav jugoslavenskog komunizma«, istaknuo je tijekom propovijedi fra Miljenko Stojić.

Nakon sv. mise i svečanosti otkrivanja spomenika i polaganja vijenaca organizatori su priredili prigodni domjenak i bogat kulturno-zabavni program.

Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovih prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima. U njemu je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojemu je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i Božju blizinu.

Inače, samoj svečanosti nazočili su i brojni uglednici iz BiH i Hrvatske. Među njima predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović, glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek, tajnik HDZ-ovog Odbora za obrazovanje Tomislav Đonlić, general Ljubo Ćesić Rojs, Žana Ćorić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Pavo Šljivić te predstavnici županijskih i općinskih institucija u BiH.

U kulturno-zabavnom programu sudjelovali su kulturno-umjetnička društva »Kočerin«, »Aladinići«, »Brda«, »Ganga«, zatim klapa Dobrkovići te brojne druge skupine. (D. Šimić/hrsvijet.net)

Izvorni članak na linku ispod

http://www.akademija-art.hr/panorama-1/panorama-1/27701-svecano-blagoslovljen-i-otkriven-spomenik-poginulima-u-crnim-lokvama

 

 

Pošalji e-mailom   Printaj  
Nedjelja, 10. kolovoza 2014.  

Crne lokve, 10. kolovoza 2014. (D. Šimić / hrsvijet.net) – Jučer, u subotu 9. kolovoza, u Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega upriličen je blagoslov i svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. »Crnolokvani su ovo spomen obilježje podigli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka, uz svesrdnu pomoć mnogih donatora – Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki, pojedinaca...«, istaknuo je Mladen Galić, predsjednik Udruge Crnolokvani u svome obraćanju.

Na velebnom spomeniku, kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić, ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Prvog svjetskog rata, Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem Domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 103 mještana ovog mjesta. Za 57 mještana ne zna se za grob i vode se kao nestali.

Spomenik su otkrili rodbina žrtava te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan Vukovarsko-srijemske županije koji je na otkrivanju spomenika bio i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja fra Miljenko Stojić.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, tijekom svog obraćanja istaknuo je kako »živimo u vremenu kad nas se poziva da zaboravimo prošlost, a gubitak pamćenja jednak je gubitku postojanja«. Zaključio je kako je »zaborav veliki neprijatelj budućnosti«.

Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan vukovarsko-srijemski kazao je kako mu je veoma teško govoriti s pogledom na rodnu kuću u Crnim Lokvama iz koje je njegova obitelj odselila pedesetih godina prošlog stoljeća. »Odajući priznanja palim hrvatskim braniteljima u Republici Hrvatskoj davno sam se uvjerio da su ista prezimena na tim spomenicima i na ovom u Crnim Lokvama. Prezimena Brekalo, Galić, Soldo, Kvesić i druga nalaze se i na spomenicima u Republici Hrvatskoj, što pokazuje da je riječ o istom narodu«, kazao je Galić. Doda je kako će institucije Republike Hrvatske kao članice Europske unije pomoći BiH na putu prema euroatlantskim integracijama, ali samo pod uvjetom da ta država bude ravnopravna zajednica tri njezina konstitutivna naroda.

Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je suslavljena sveta misa kod spomen obilježja koju je predvodio fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju te vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. »Ako je uopće umjesno uspoređivati zločine, onda recimo da je jugoslavenska inačica komunizma s ljudskim licem, kako su joj tepali, bila krvoločnija prema vjernicima od njemačkog nacionalsocijalizma. Tako je nacionalsocijalizam ubio 220 crkvenih službenika, dok ih je zločinac Drug Tito ubio preko 500. Čak je i Albanija bila blaža, ubila ih je "samo" 67. A kada se govori o masovnim grobnicama onda se računa da ih je u Hrvatskoj preko 800, u BiH je to još teško istražiti. Očita je, dakle, zločinačka narav jugoslavenskog komunizma«, istaknuo je tijekom propovijedi fra Miljenko Stojić.

Nakon sv. mise i svečanosti otkrivanja spomenika i polaganja vijenaca organizatori su priredili prigodni domjenak i bogat kulturno-zabavni program.

Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovih prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima. U njemu je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojemu je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i Božju blizinu.

Inače, samoj svečanosti nazočili su i brojni uglednici iz BiH i Hrvatske. Među njima predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović, glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek, tajnik HDZ-ovog Odbora za obrazovanje Tomislav Đonlić, general Ljubo Ćesić Rojs, Žana Ćorić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Pavo Šljivić te predstavnici županijskih i općinskih institucija u BiH.

U kulturno-zabavnom programu sudjelovali su kulturno-umjetnička društva »Kočerin«, »Aladinići«, »Brda«, »Ganga«, zatim klapa Dobrkovići te brojne druge skupine.

Izvorni članak na linku ispod

http://www.miljenko.info/osobno/read/1719

 

U Crnim Lokvama otkriven spomenik žrtvama rata

Kod škole u Crnim Lokvama (Široki Brijeg) upriličeno je svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća, te Domovinskog rata.
 

Crnolokvani su ovaj spomenik podignuli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve. Spomenik su otkrili rodbina žrtava, te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić župan Vukovarsko-srijemske županije koji je porijeklom iz Crnih Lokava. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio fra Miljenko Mića Stojić, predvoditelj misnog slavlja.

Na spomeniku kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Na spomeniku su ispisana imena 103 osobe. U Prvom svjetskom ratu živote je izgubilo osam mještana, Drugi svjetski rat i poraće odnijeli su 87 života, a u Domovinskom ratu ovo je mjesto dalo osam žrtava.

Podizanje ovog spomenika u Crnim Lokvama potpomogli su Vlada Republike Hrvatske, Grad Široki Brijeg, Županija Zapadnohercegovačka, vjerske institucije, udruge, tvrtke i mnogi dobročinitelji. Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, dok se nazočnima obratio i fra Mario Knezović, župnik župe Kočerin kojoj pripadaju Crne Lokve.

Prigodne pozdravne govore tijekom svečanosti otkrivanja spomenika održali su Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Mladen Galić, predsjednik udruge „Crnolokvani", te Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije. Kod spomen obilježja su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Nakon svečanosti otkrivanja spomenika organizatori (Udruga Crnolokvani i MZ Crne Lokve) su priredili domjenak i bogat kulturno-zabavni program. Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovim prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima u kojem je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojima je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i božju blizinu. U kulturno-zabavnom programu su sudjelovali Kulturno-umjetnička društva 'Kočerin', 'Aladinići', 'Brda', 'Ganga', te klapa Dobrkovići i brojne gangaške skupine i guslari.


10.08.2014 u 11:21 - Široki Brijeg
 
Izvorni članak na linku ispod
 

Uspomena na 103 žitelja Crnih Lokvi stradala u ratovima

Božo Galić, potpredsjednik HDZ-a RH kazao je kako mu je teško govoriti s pogledom na rodnu kuću u Crnim Lokvama

Foto:

Crne Lokve danas su bijele. Ovaj spomenik progovara istinom koja se nastoji zataškati. Ne dopustimo da nam ratnici stare s prijezirom i u bijedi. No, ova imena na spomeniku bit će izbrisana ako ih mi ne upišemo u dubinu svoga srca, a Bog ih je urezao u dlanove svoje. Uvijek smo pobjeđivali jer smo se na Boga oslanjali i Gospi utjecali”, kazao je kočerinski župnik fra Mario Knezović na početku svečanosti otkrivanja spomenika u spomen na 103 poginula žitelja širokobriješkog sela Crne Lokve u Prvom i Drugom svjetskom te Domovinskom ratu. Spomenik od hercegovačkog kamena djelo je akademskog slikara Anđelka Mikulića, s uklesanim imenima osam poginulih Crnolokvana u Prvom, 87 u Drugom i osam u Domovinskom ratu. “Zabranjivali su nam svjedočiti istini i tjerali nas da robujemo ‘zlatnom teletu’”, istaknuo je fra Miljenko Mića Stojić podsjetivši na tursko doba i vremena nakon Drugog svjetskog rata. “Tako umjesto katedrala imamo misišta, a o komunističkom zločinu svjedoči popis 50-ih godina kada je u Širokom Brijegu na sto ženskih osoba bilo samo 25 muških. Protivnik nije uspio u namjeri, branitelji su uzeli krunicu u ruke i pobijedili. Hvala Kraljici mira što je došla k nama”, naglasio je fra Mića Stojić ukazujući na zločinačku narav jugokomunizma, “plemenitoj mržnji” Titova režima. “Svaki mrak treba rastjerati, a ovaj spomenik je primjer”, zaključio je fra Mića koji je predvodio koncelebrirano misno slavlje. “Moramo svoju povijest klesati u tvrdom hercegovačkom kamenu”, kazao je širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, a Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, istaknuo je: “Živimo u vremenu kad nas se poziva da zaboravimo prošlost, a gubitak pamćenja jednak je gubitku postojanja. Zaborav je neprijatelj budućnosti”. Božo Galić, potpredsjednik HDZ-a RH i župan vukovarsko-srijemski, kazao je kako mu je veoma teško govoriti s pogledom na rodnu kuću u Crnim Lokvama. Prenio je pozdrave predsjednika stranke Tomislava Karamarka i dodao: “Ista prezimena iz Crnih Lokvi, Brekalo, Galić, Soldo, Kvesić, nalaze se i na spomenicima u Republici Hrvatskoj. “Mladen Galić, predsjednik Udruge Crnolokvana, zahvalio je svima koji su pomogli podizanje ovog velebnog spomenika. Fra Mića blagoslovio je spomenik, a ovoj svečanosti nazočili su i brojni uglednici iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, među njima Milan Kovač, glasnogovornica HDZ-a Republike Hrvatske Dajana Antonija Bebek, Ljubo Ćesić Rojs, Dario Kordić, Žana Ćorić… Uslijedili su prigodan domjenak i kulturno-zabavni program, a nazočnima se vrlo emotivno obratio Dario Kordić. Inače spomenik za stradale iz mjesta Crne Lokve jučer su otkrili predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić, načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević i Božo Galić, potpredsjednik HDZ-a Republike Hrvatske i župan Vukovarsko-srijemske županije.

Izvorni članak na linku ispod

http://www.vecernji.ba/uspomena-na-103-zitelja-crnih-lokvi-stradala-u-ratovima-954968

 

U Crnim Lokvama otkriven spomenik žrtvama rata, Dario Kordić održao govor prožet vjerskim osjećajima

U Crnim Lokvama otkriven spomenik žrtvama rata, Dario Kordić održao govor prožet vjerskim osjećajima

Danas je kod škole u Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega upriličen blagoslov i svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. Crnolokvani su ovo spomen obilježje podignuli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka.

Na velebnom spomeniku kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 100 mještana, dok se za 57 mještana ne zna za grob i vode se kao nestali.

Podizanje ovog spomenika u Crnim Lokvama potpomogli su Vlada Republike Hrvatske, Grad Široki Brijeg, Županija Zapadnohercegovačka, vjerske institucije, udruge, tvrtke i mnogi dobročinitelji.

Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je koncelebrirana Sveta misa kod Spomen obilježja koju je predvodio fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, dok se nazočnima obratio i fra Mario Knezović, župnik župe Kočerin kojoj pripadaju Crne Lokve.

Prigodne pozdravne govore tijekom ceremonije otkrivanja spomenika održali su Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, Zdenko Ćosić, premijer Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Mladen Galić, predsjednik udruge „Crnolokvani“, te Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, inače podrijetlom iz Crnih Lokava. Na spomen obilježju su položeni i vijenci.

Nakon ceremonije otkrivanja spomenika organizatori su priredili domjenak i bogat kulturno-zabavni program za sve posjetitelje. Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovim prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima u kojem je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojima je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i božju blizinu.

Ivan KRALJEVIĆ / FOTO Ivan RAMIĆ

Izvorni članak na linku ispod

http://www.abcportal.info/clanak/u-crnim-lokvama-otkriven-spomenik-zrtvama-rata-dario-kordic-odrzao-govor-prozet-vjerskim-osjecajima

U Crnim lokvama otkriven spomenik svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća

I.M. 09/08/2014 12
U Crnim lokvama otkriven spomenik svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća

Kod škole u Crnim Lokvama upriličeno je svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća, te Domovinskog rata. Crnolokvani su ovaj spomenik podignuli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve. Spomenik su otkrili rodbina žrtava, te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić župan Vukovarsko-srijemske županije koji je porijeklom iz Crnih Lokava.

Na spomeniku kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Na spomeniku su ispisana imena 103 osobe. U Prvom svjetskom ratu živote je izgubilo osam mještana, Drugi svjetski rat i poraće odnijeli su 87 života, a u Domovinskom ratu ovo je mjesto dalo osam žrtava.

Podizanje ovog spomenika u Crnim Lokvama potpomogli su Vlada Republike Hrvatske, Grad Široki Brijeg, Županija Zapadnohercegovačka, vjerske institucije, udruge, tvrtke i mnogi dobročinitelji. Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, dok se nazočnima obratio i fra Mario Knezović, župnik župe Kočerin kojoj pripadaju Crne Lokve.

Prigodne pozdravne govore tijekom svečanosti otkrivanja spomenika održali su Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Mladen Galić, predsjednik udruge „Crnolokvani“, te Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije. Kod spomen obilježja su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Nakon svečanosti otkrivanja spomenika organizatori (Udruga Crnolokvani i MZ Crne Lokve) su priredili domjenak i bogat kulturno-zabavni program. Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovim prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima u kojem je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojima je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i božju blizinu. U kulturno-zabavnom programu su sudjelovali Kulturno-umjetnička društva ‘Kočerin’, ‘Aladinići’, ‘Brda’, ‘Ganga’, te klapa Dobrkovići i brojne gangaške skupine i guslari.

crne_lokve_2014_07 crne_lokve_2014_01 crne_lokve_2014_02 crne_lokve_2014_zdenko_cosic crne_lokve_2014_miro_kraljevic0 crne_lokve_2014_05 crne_lokve_2014_08 crne_lokve_2014_03

 (www.jabuka.tv)

Izvorni članak na linku ispod

http://www.jabuka.tv/u-crnim-lokvama-otkriven-spomenik-svim-zrtvama-1-i-2-svjetskog-rata-i-poraca/#comment-173680

 
 
Pošivanje pojate – običaj koji je iščeznuo iz našeg naroda!
Pošivanje pojate – običaj koji je iščeznuo iz našeg naroda!
 

''Aj više nema, pjesma da se čuje. Livada i njiva kao da tuguje. Selo moje malo, k'o da tugu taji, odlaze nam stari lijepi običaji'', glase stihovi jedne pjesme koja se spominje starih običaja koji su nekada bili svakodnevnica u našim krajevima. U naletu modernosti mnogi običaji iščeznuli su iz naših obitelji i njihovo vrijeme je prošlo. No, to tako ne bi trebalo biti, jer narodni običaji su odraz kulture i bogatstva našeg kraja i njima se trebamo dičiti i, unatoč suvremenom dobu, sačuvati ih od propasti.

Vjerojatno je danas vrlo malo onih koji znaju što je pojata, a prije samo nekih pedesetak godina malo koja kuća i obitelj u Hercegovini da nije imala pojatu. Prilagođeno današnjem značenju pojata je predstavljala štalu za domaće životinje (ajvan) – krave i konje, dok su ovce bile u jagnjilu. 

Pojata se nalazi malo dalje od same kuće, ali bilo je i onih obitelji kod kojih je pojata, zbog siromaštva, bila tik do kuće u kojoj je stanovala obitelj. Građena je na sličan način kao i kuća. Bila je ukopana sa tri strane i opremljena samo jaslama kako bi životinjama bilo toplije. Suhozid (bez maltera) je podizan do visine do dva i pol metra. Krov pojate bio je izgrađen od ručica (vezanih snopova) raži zimice ili pšenice. Lata je bio donji dio krova na koji su se stavljale ručica do ručice. Ručice su se (pošivačom) pošivale po sredini kako bi utvrdile krov od eventualnog nevremena.

No, ima i onih koji još uvijek grade takve nastambe za životinje. Ovoga vikenda zatekli smo Vinka Grbešu koji je zajedno sa svojim prijateljima (Andrijom, Ferdom, Jurom i Marijom) pošivao pojatu u Kramenovcima u Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega. Kako je to izgledalo i kakve su nastambe prije gradili naši stari pogledajte u našoj galeriji.

Ivan KRALJEVIĆ / FOTO Mario MABIĆ

 Izvorni članak http://abcportal.info/clanak/posivanje-pojate--obicaj-koji-je-isceznuo-iz-naseg-naroda

 
 
Nedjelja, 14. srpnja 2013.
 

U subotu, 13. srpnja 2013., na večernjoj svetoj misi u 18 sati, na uočnicu sv. Nikole Tavelića, zaštitnika duvanjske spomen – bazilike, redovničko odijelo obukla su osmorica novaka naše Provincije i tako započeli godinu novicijata, odnosno godinu kušnje, razdoblje upućivanja u redovnički život po pravilu sv. Franje.

 

Dva kandidata došla su u novicijat nakon završetka Franjevačke klasične gimnazije u Visokom:

Milan Galić (r. 1994.) iz župe Bezgrješnog Začeća BDM u Posušju

Stipe Rotim (r. 1995.) iz župe Krista Kralja u Čitluku.

 

A šestorica su u novicijat ušla nakon provedene godine postulature u samostanu u Mostaru:

Luka Baković (r. 1993.) iz župe sv. Mihovila Arkanđela u Tomislavgradu

Luka Ćorić (r. 1993.)  iz župeUznesenja BDMna ŠirokomBrijegu

Zlatko Ćorić (r. 1990.) iz župesv. Ivana Evanđelistau Mostaru

Renato Galić (r. 1992.) iz župe Uznesenja BDM na Širokom Brijegu

Stipan Šarić (r. 1993.) iz župesv. Ante Padovanskog u Sutini

Lovro Šimić (r. 1993.) iz župe sv. Katarine u Grudama

 

Misno slavlje započelo je procesijskim ophodom te devetnicom sv. Nikoli Taveliću. Prije samog početka nazočne je pozdravio gvardijan fra Ante Pranjić.

Svetu misu i obred oblačenja predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko u koncelebraciji s gvardijanom fra Antom, župnikom fra Gabrijelom Miočem, meštrom postulanata fra Stankom Mabićem, meštrom novaka fra Slavkom Soldom te još oko četrdesetak svećenika.

U homiliji je provincijal govorio o svijetu udaljenom od Boga u kojemu u mnogočemu zlo prevladava, te je odluka za redovnički poziv i habit veliki znak svjedočanstvo za Krista i vječnost.

Nakon homilije uslijedio je obred oblačenja započet prozivanjem novaka i njihovim Evo me! Nakon blagoslova habita novacima su u oblačenju pomogli meštri novaka i postulanata te gvardijani i župnici rodnih župa.
Potom su sva braća čestitala novim fratrima.

Na kraju misnog slavlja riječi pozdrava uputio je i župnik, te provincijal koji je čestitao novacima i zahvalio njihovim roditeljima i odgojiteljima i zaželio da sve bude na blagoslov Provinciji i Crkvi.

Na misi je pjevao duvanjski župni zbor pod ravnanjem Ivana Sušilovića, a na orguljama je bio fra Zvonimir Pavičić. Liturgijskom asistencijom u kojoj su sudjelovali bogoslovi ravnao je fra Željko Barbarić.

Poslije mise fratri, časne sestre, obitelji, rodbina i prijatelji novaka nastavili su druženje u samostanskom klaustru. Nakon toga novaci su sa svojim meštrom krenuli piut Humca u novicijat.

 

Preuzeto sa: http://www.franjevci.info/index.php/naslovnica/clanak/740

Crnolokvani na svojem tradicionalnom 14. okupljanju

Crnolokvani na svojem tradicionalnom 14. okupljanju

Dana 4.svibnja 2013 godine održano je tradicionalno 14. okupljanje Crnolokvana kod osnovne škole Crne Lokve u organizaciji udruge „Crnolokvani“.

Više na http://www.abcmagazin.info/clanak/crnolokvani-na-svojem-tradicionalnom-14-okupljanju

 

Kako su nastali i nestali škripari

Brijeg je poražen, većina vojnika otišla je put austrijske granice. Veliki broj ih se nikad nije vratio
Fotografija vijesti

Zašto se baš ovoliko zadržah u Crnim Lokvama, pored još toliko zanimljivih sela? Pa, ono mi je nekako najtipičnije, s više aspekata: demografskog, ekonomskog, političkog, povijesnog...

Ono je nekako mjera za sve što je prošlo jedno zapadnohercegovačko selo tijekom prošloga stoljeća. Pozicija tog sela takva je da ga nijedna nevolja nije mogla zaobići: ni četnici, ni talijanski fašisti, a partizane i "partizane" ovo selo i cijeli ovaj kraj nikada neće zaboraviti, jer teško da je, nakon upada osmanlija, ovaj kraj ikada teže stradao. Ubijeni, poginuli i nestali u cijelom širokobriješkom kraju broje se na tisuće. Ideologija je tu ponajprije bila ona koju je promovirao tadašnji službeni Zagreb - ustaštvo i potpuna okrenutost ka NDH.

02.04.2013.

Cijeli tekst na linku   http://hercegovina.info/vijesti/hercegovina/kako-su-nastali-i-nestali-skripari

Crne Lokve na crvenoj zemlji

16.03.2013. | PIŠE: Dragan MARIJANOVIĆ HODOPISI DRAGANA MARIJANOVIĆA - OSLOBOĐENJE

Selo je, predaju valja poštovati, imenom nastalo po dolasku Osmanlija, kada je “Turčin Crnail” pod prvim kućama iskopao dvije velike lokve, poduboke, oivičio ih kamenom i tu skupljao vodu. Da mu se kmetovi ne bi mogli žaliti da je prinos u siru, mlijeku, kajmaku ili pšenici, u živoj stoci ili u bilo čemu se već plaćao danak, sve slabiji, jer nema vode

 
 
 

POČETAK KAMENOKLESARSKIH RADOVA NA SPOMENIKU

Obrada_kamena_1Prije nekoliko dana počeli su kamenoklesarski radovi na kamenim blokovima za izgradnju spomenika svim poginulim i nestalim iz Crnih Lokava.

Kamenoklesarske radove izvode Ivan i Jakov Soldo (Britičaković) uz suradnju i nadzor autora spomenika Anđelka Mikulića. Kameni blokovi su izvađeni iz kamenoloma Ćesića Draga- Posušje i provjerene su kvalitete.

 

 

Više na linku

http://www.kocerin.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1234:poetak-kamenoklesarskih-radova-na-spomeniku&catid=3:kocerin

 

Obnovljena kapelica (mrtvačnica) u Crnim Lokvama

Ovih dana kompletirana je obnova kapelice u Crnim Lokvama. Ona ujedno služi i kao mrtvačnica. Stavljene su pločice i dopremljen je namještaj. Namještaj je darovao gosp. Anđelko Brekalo. Posebno se ističe oltar, a tu su klupe, stol, ormari. 

Cijeli članak http://www.kocerin.info/index.php?option=com_content&view=article&id=1574:obnovljena-kapelica-mrtvanica-u-crnim-lokvama&catid=108:novosti&Itemid=292

Obnovljena kapelica (mrtvačnica) u Crnim Lokvama

 

Ovih dana kompletirana je obnova kapelice u Crnim Lokvama. Ona ujedno služi i kao mrtvačnica. Stavljene su pločice i dopremljen je namještaj. Namještaj je darovao gosp. Anđelko Brekalo. 

Cijeli članak na:http://www.sirokibrig.com/sirokibrig.com.opsirnije.asp?ID=5449

Australski Crnolokvani pokazali veliko srce !

Crnolokvani koji su “trbuhom za kruhom“ odselili u Australiju prije više desetaka godina, pokazali su veliko srce i ljubav prema svom rodnom kraju i zavičaju, tako što su između ostalog i novčanim prilozima pomogli izgradnju spomenika svim poginulim i nestalim Crnolokvanima u svim ratovima, koju je izgradnju pokrenula udruga Crnolokvani.

Cijeli članak na: http://www.sirokibrig.com/sirokibrig.com.opsirnije.asp?ID=5364

 Tradicionalno 13. okupljanje Crnolokovna u Crnim Lokvama

U subotu 28.travnja 2012 godine održano je tradicionalno 13. okupljanje Crnolokvana u centru sela kod osnovne škole Crne Lokve u organizaciji udruge „Crnolokvani“. Kao i dosadašnjih godina okupljanje je proteklo uz druženje , nezaobilaznu hercegovačku gangu i na jelovniku dobra domaća hrana sa pićem. Za ovogodišnje Crnolokvansko okupljanje članovi udruga Crnolokvani su u suradnji sa MZ C.Lokve i financijskom pomoći Vlade Republike Hrvatske detaljno uredili školu i sanirali oštećenja na školi. 

Više na http://www.sirokibrig.com/sirokibrig.com.opsirnije.asp?ID=5217&IDKategorija=6

 

Posjet brdskom području širokobriješke općine (FOTO)

Objavljeno 09.02.2012,  ABCportal.info

Iako se još uvijek ne može govoriti o nekakvoj velikoj prohodnosti cesta u županiji Zapadno- hercegovačkoj, ipak se može doći do nekih čak i udaljenijih sela i zaselaka. Tako se ekipa interventne jedinice HT Eroneta iz Širokog Brijega uputila u Crne Lokve jedno od najudaljenijih sela na sjeverozapadu širokobriješke općine. 

Nekoliko fotografija vidi u FOTOGALERIJI

Cijeli članak na: http://www.abcportal.info/detaljno.aspx?a=36064&b=1

 

Dvojica habrih planinara probili se do Crnih Lokava i donijeli pomoć bolesnima

Dvojica hrabrih i nadasve humanih ljudi danas (utorak) su se uspjeli na skuterima probiti do Crnih Lokava inače jednog od najudaljenijih sela u širokobriješkoj općini. Rade Šaravanja iz Širokog Brijega i Branko Bago iz Posušja, inače članovi Hrvatskog planinarskog društva Pločno odvažili su se probiti do potpuno blokiranog i zametenog sela na sjeverozapadu širokobriješke općine da bi starijim i bolesnim i u češćem slučaju usamljenim osobama donijeli osnovne lijekove, čaj te nešto osnovnih životnih namirnica.

ABCportal.info

http://abcportal.info/detaljno.aspx?a=35993&b=1

 

Dvojica hrabrih planinara probili se do Crnih Lokava i donijeli pomoć bolesnima

Dvojica hrabrih i nadasve humanih ljudi u utorak su se uspjeli na skuterima probiti do Crnih Lokava inače jednog od najudaljenijih sela u širokobriješkoj općini.

Rade Šaravanja iz Širokog Brijega i Branko Bago iz Posušja, inače članovi Hrvatskog planinarskog društva Pločno odvažili su se probiti do potpuno blokiranog i zametenog sela na sjeverozapadu širokobriješke općine da bi starijim i bolesnim i u češćem slučaju usamljenim osobama donijeli osnovne lijekove, čaj te nešto osnovnih životnih namirnica.


ABC portal.info

http://www.hercegovina.info/vijesti/hercegovina/siroki-brijeg/dvojica-habrih-planinara-probili-se-do-crnih-lokava-i-donijeli-pomoc-bolesnima#news_view

Crne Lokve - izgradnja spomenika poginulim i nestalim u svim ratovima

srijeda, 16. studeni 2011. 22:03

 Udruga Crnolokvani pokrenula je, u suradnji sa MZ Crne Lokve, izgradnju spomenika na sjećanje onim sumještanima koji su poginuli u svim ratovima u posljednjih 100 godina (I. i II. svjetski rat sa poraćem te Domovinski rat). Spomenik će biti izgrađen u centru sela kod osnovne škole Crne Lokve, na zemljištu koje je u tu svrhu darovala općina Široki Brijeg. Cijeli tekst na  http://www.kocerin.info/index.php?option=com_content&view=article&id=1432:crne-lokve-izgradnja-spomenika-poginulim-i-nestalim-u-svim-ratovima-&catid=108:novosti&Itemid=292

  

IZGRADNJA SPOMENIKA POGINULIM I NESTALIM U SVIM RATOVIMA U CRNIM LOKVAMA

Crne_Lokve_spomenik1Udruga Crnolokvani pokrenula je, u suradnji sa MZ Crne Lokve, izgradnju spomenika na sjećanje sumještanima koji su poginuli u svim ratovima u posljednjih 100 godina (I. i II. svjetski rat s poraćem, te Domovinski rat). Cijeli tekst na portalu
http://www.kocerin.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=551:izgradnja-spomenika-poginulim-i-nestalim-u-svim-ratovima-u-crnim-lokvama-&catid=3:kocerin
 
Crne Lokve izgrađuju spomenik poginulim i nestalim u svim ratovima
Udruga Crnolokvani pokrenula je, u suradnji sa MZ Crne Lokve, izgradnju spomenika na sjećanje onim sumještanima koji su poginuli u svim ratovima u posljednjih 100 godina (I. i II. svjetski rat sa poraćem te Domovinski rat). Spomenik će biti izgrađen u centru sela kod osnovne škole Crne Lokve, na zemljištu koje je u tu svrhu darovala općina Široki Brijeg. Cijeli tekst sa portala na linku http://www.abcportal.info/detaljno.aspx?a=33611&b=32

Objavljeno 15.11.2011

CRNE LOKVE IZGRADNJA SPOMENIKA POGINULIM I NESTALIM U SVIM RATOVIMA

15/11/2011 

 alt= Udruga Crnolokvani pokrenula je, u suradnji sa MZ Crne Lokve, izgradnju spomenika na sjećanje onim sumještanima koji su poginuli u svim ratovima u posljednjih 100 godina (I. i II. svjetski rat sa poraćem te Domovinski rat). Spomenik će biti izgrađen u centru sela kod osnovne škole Crne Lokve, na zemljištu koje je u tu svrhu darovala općina Široki Brijeg. Cijeli tekst sa portala na linku http://www.jabuka.tv/?p=3377

 

 

Crne Lokve - izgradnja spomenika poginulim i nestalim u svim ratovima

14/11/2011

 
 
Udruga Crnolokvani pokrenula je, u suradnji sa MZ Crne Lokve, izgradnju spomenika na sjećanje onim sumještanima koji su poginuli u svim ratovima u posljednjih 100 godina (I. i II. svjetski rat sa poraćem te

Domovinski rat). Spomenik će biti izgrađen u centru sela kod osnovne škole Crne Lokve, na zemljištu koje je u tu svrhu darovala općina Široki Brijeg. Cijeli tekst na portalu  http://www.sirokibrig.com/sirokibrig.com.opsirnije.asp?ID=5107

Svi Sveti u Crnim lokvama

03/11/2011

 
 
Kao i predhodnih godina na blagdan Svih Svetih Sv.Misa na groblju Javor u Crnim Lokvama je slavljena u 11 sati. Svetu Misu je predvodio župnik fra Mladen Vukšić koji je između ostalog u propovijedi naglasio da smo svi kao vjernici pozvani na svetost kroz nasljedovanje Isusa Krista i da sveci nisu neki čudotvorci ili da je svetost rezervirana samo za svećenike i redovnice što je uvriježeno mišljenje. Cijeli članak na stranici http://www.sirokibrig.com/sirokibrig.com.opsirnije.asp?ID=5097

PRIJEDLOG POMOĆI VLADE REPUBLIKE HRVATSKE HRVATIMA U BIH

Subota, 29 Listopad 2011

thumb_grb_rhVlada Republike Hrvatske na posljednjoj 159. sjednici nije usvojila Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini iz sredstava Proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu u ukupnom iznosu 16.000.000 kuna. Večernji list je došao u posjed prijedloga odluke o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

Cijeli tekst sa portala na linku http://www.sirokibrijeg.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=1817&Itemid=96

Obnova kapelice u Crnim Lokvama

nedjelja, 23. listopad 2011. 20:27

  Ovih dana završena je obnova kapelice u groblju. Urađeno je sljedeće: priključena je struja i postavljene instalacije, urađena vanjska i unutarnja fasada, promijenjen je i dio otvora, urađena nova limarija. Prilikom gradnje kapelice planirano je da ona bude i mrtvačnica. Pošto je glavni dio obnove završen, sada se može koristiti i kao mrtvačnica. U dogovoru s mještanima odlučeno je da od 1. satudenoga 2011., sprovodi počinju iz groblja. Daljni radovi ovistit će prikupljenim sredstvima.
Cijeli članak na linku http://www.kocerin.info/index.php?option=com_content&view=article&id=1422:obnova-kapelice-u-crnim-lokvama&catid=108:novosti&Itemid=292

Predstavljen 'Zapis vremena' autorice Ane Brekalo (FOTO)

 U nakladi Matice hrvatske, ogranak Široki Brijeg i pod sponzorstvom udruge nekom život, sinoć je u širokobriješkom hotelu "Park" održana promocija knjige "Zapis vremena", mlade autorice Ane Brekalo - Nikić.
Ana Brekalo - Nikić, rođena je u Mostaru a svoje korijene vuče iz Crnih Lokava. 2009. godine na Sveučilištu u Mostaru na Filozofskom fakultetu stekla je zvanje profesora hrvatskog jezika i književnosti. Dugogodišnji je član Matice hrvatske. Zapis vremena je njezin prvijenac, mali doprinos spašavanju usmene narodne kulture i povijesne baštine svojih Crnih Lokava. Cijeli članak na linku
http://www.abcportal.info/detaljno.aspx?a=30185&b=29
Objavljeno 20.08.2011
 

PROSLAVLJENA MLADA MISA JOŠ JEDNOG SVEĆENIKA PORIJEKLOM IZ CRNIH LOKAVA

img_5262„Sve mogu u onome koji me jača!“ (Fil 4,13)
U nedjelju 24.srpnja 2011. godine u Požegi u crkvi Svetoga Duha župe sv. Terezije Avilske Mladu Misu rekao je fra Josip Soldo član Hrvatske franjevačke provincije sv Ćirila i Metoda. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštru Ivaniću 11.rujna 2010 godine fra Josip je položio doživotne redovničke zavjete. Cijeli članak na linku
http://www.kocerin.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=309:proslavljena-mlada-misa-jo-jednog-sveenika-porijeklom-iz-crnih-lokava

 

Darka Brekalo i Janja Čutura posljednji su stanovnici Medinih Stanina

  ŠIROKI BRIJEG – Medine Stanine je mjesto koje se nalazi na 970 metara nadmorske visine u općini Široki Brijeg. Do njega se stiže preko Vranića, Broćanca, Cerovih Dolaca. Prije se moglo doći i preko Crnih Lokava, međutim, taj put je danas neprohodan te je samo za pješake, ali sada rijetko tko njime prolazi. Mnogi Širokobriježani nisu nikad ni bili u ovom mjestu, a mnogi niti čuli. Nismo ni mi, no kada smo saznali da u tom nekad živahnom mjestu, trenutačno žive samo dvije starice, zaputili smo se s fra Mladenom Vukšićem, župnikom župe Kočerin u pravu malu avanturu kako bismo posjetili starice koje su gotovo cijeli svoj život ostale vjerne svome mjestu. One se zovu Darka Brekalo i Janja Čutura i posljednji su stanovnici Medinih Stanina.
 

Objavljeno 21.06.2011

http://www.abcportal.info/detaljno.aspx?a=28389

 

CRNE LOKVE POSEBNO SU POVEZANE S BLAŽENIM ALOJZEM STEPINCEM
Objavljeno: 23/02/2010 - Objavio: jabuka.tv

Uz pedesetu obljetnicu mučeničke smrti (10.veljače 1960.) blaženog Alojza Stepinca spominjemo se  prvog i jedinog svećenika o.Lovre Mate Galića koji je rođen u Crnim Lokvama (Rujan pod Kušanovcom foto ispod) 12.09.1919. godine od oca Grge i majke Ivanke rođ. Vukoja, a umro je na svoj imendan 10.08.2001. u mjestu Sveta Marija gdje je pokopan i gdje je bio župnik 48 godina od 1950-1998 godine. Posebna povezanost Crnolokvana s Blaženim Alojzem Stepincem je u tome što je svećenika Lovru Matu Galića zaredio nadbiskup 15. srpnja 1945. godine zajedno s pokojnim kardinalom Franjom Kuharićem u zagrebačkoj katedrali. Lovro Galić pripada onoj grupi ređenika kojima je na svećeničkom ređenju blaženi Alozije Stepinac rekao glasovite proročke riječi: „šaljem vas u krvavu kupelj!“. Cijeli članak na linku http://sirokibrig.com/sirokibrig.com.opsirnije.asp?ID=4046&IDKategorija=6

 

CRNE LOKVE - NAJMANJA MJESNA ZAJEDNICA U ŽUPI KOČERIN

06/02/2010 SeloCrneLokve smješteno je između Brine, koja dijeli Crne Lokve od Britvice i sela Rakitna koje pripada Posušju. Nalaze se na nadmorskoj visini od oko 680 metara, a najviši vrh je oko 950 metara. Idući od Širokog Brijega prođete selo Ljubotiće, zatim prođete devet bogna (putnih krivina), te uz usjek rijeke Ugrovače, te tako tek nakon 20 kilometara od Širokog Brijega nailazimo na prve kuće u Crnim Lokvama, na nadmorskoj visini oko 680 metara, a zadnje kuće na Podima (svega dvije) se nalaze na nadmorskoj visini od oko 950 metara. Cijeli članak na linku http://www.sirokibrig.com/sirokibrig.com.opsirnije.asp?ID=4005

 

Medine stanine u župi koČerin

Fešta: mlada misa za povijest

Na katoličkom groblju u zaselku Medine Stanine, koje je nekada brojilo dvadeset “dimova”, a danas u njemu živi samo dvoje ljudi, smještenom na samom sjeveru župe Kočerin, održana je prva ikada mlada misa, a posebnosti ovog događaja tu nikako ne prestaju. Na drevnom groblju u hercegovačkim vrletima, gdje je posljednji pokojnik ukopan još prije dvadeset godina, mladu misu slavio je fra Krunoslav Albert iz župe Čaglin u ravnoj Slavoniji, ispunjavajući tako zavjet koji je dao svojem djedu. Cijeli članak na linku 

http://www.slobodnadalmacija.hr/BiH/tabid/68/articleType/ArticleView/articleId/65460/Default.aspx

Tradicionalno okupljanje Crnolokvana (Š.Brijeg) za 1. svibnja (VIDEO)
 

02/05/2009

 
 
Povodom 1. svibnja kad se slavi Sv. Josip radnik, danas je bilo deseto po redu okupljanje Crnolokvana koji su većinom odselili iz ovog hercegovačkog sela smještenog u župi Kočerin. Ovom prigodom skupio se poveći broj rođenih Crnolokvana i njihovih poznanika na prvosvibanjski izlet u ovaj prekrasan brdski kraj uživati u prirodi družiti se uz odličan kuhani grah s kobasicama, lešo janjetinom i teletinom kao i raznovrsnim ukusno pripremljenim roštiljom. Cijeli članak na linku

http://www.sirokibrig.com/sirokibrig.com.opsirnije.asp?ID=3334

 

Crne Lokve - proces 'Klačina'

28.08.2004

 

I kamen izgori...

U tijeku je trodnevno izgaranje kamena u kreč. Prirodni lonac, visok oko 3 metra, prečnika 3 metra opasan je sa pola metra zemlje koju stežu isprepletene grane. Oko 30 tona kamena otapa se na klačini koju su 3 dana bez prestanka ložili ljudi iz Crnih Lokava i Kočerina. Sve to zapisuju i kamere HTV-a za etno dokumentarac. Težak posao loženja vatre, koji traje 3 dana i 3 noći rezultirat će temepraturom preko 1000 celzijevih stupnjeva i nastanak oko 10 tona kreča. Nevjerojatan proces gdje čvrsti kamen postaje izrazito bijela masa - klačina koja se u dodiru s vodom poveća za oko 3 puta te se može lako smrviti. Foto Mašija

redatelj i scenarist :) Klačina, i kamen izgori

http://www.siroki.com/index.php?option=com_content&task=view&id=614

 

PRVA MLADA MISA U CRNIM LOKVAMA, SVEĆENIKA O. VIKTORA GRBEŠE 27. SRPNJA 2003.

Vjesnik Karmelićana na stranici 3. i 4. donosi izvještaj sa Mlade Mise iz Crnih Lokava koji možete pročitati na linku

http://www.karmel.hr/vjesnik%20karmelicana/Vjesnik%20karmelicana%202-3%202003.pdf